tisdag 31 januari 2012

De starka visar sin rätta sida

Nu har ledarna för Europas förenta stater, det vi kallar för EU, samlats än en gång och bestämt regler för hur de små och svaga länderna inom pakten ska styras. Ett regelverk som också ger hela den stora mäktiga unionen rätt att ge sanktioner till de länder som inte orkar följa kraven. När Europa går mot en direkt ekonomisk tillbakagång så skruvar de stora starka ledarna från Tyskland och Frankrike åt tumskruvarna och kräver återhållsamhet och gigantiska nedskärningar i de små ländernas budgetar. Ett direkt kontraproduktivt handlingssätt; spiralen fortsätter istället ännu mer nedåt för exempelvis Portugal och Grekland. Och Sverige med Europas ”bäste” finansminister Anders Borg , följer givetvis med i strömmen av domare som vill bestraffa  greker, irländare och portugiser.
För några år sedan var tonläget ett helt annat från Tyskland och Frankrike. På den tiden var det dessa två länder som ”syndade” , det vill säga inte klarade av att följa regelverket med budgetdisciplin och låg statsskuld. Men då var det fel på regelverket, sa man och vägrade följa de gemensamma reglerna.
Frågor man bör ställa sig är; Har Europa förenats i en politisk union? Eller har man bara, i det som skulle vara det stora fredsprojektet, ökat de mäktigaste ländernas makt ytterligare?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar