tisdag 7 februari 2012

Friskt och sunt!

Äntligen börjar det hända uppfriskande saker i vårt svenska samhälle. Jag tänker förstås på den så kallade överklassafarin, som ägde rum i Stockholm för en tid sedan. Ett gäng ungdomar, som kallar sig ”Allt åt alla ”, en modern så kallad nätorganisation, ordnade en bussresa ut till överklassens hemvist. Det finns ju några sådana runt Stockholm, Djursholm, Lidingö eller Saltsjöbaden, för att nämna några.
 Tanken med arrangemanget är att väcka uppmärksamhet kring de allt större klassklyftor som växer fram i Sverige, i spåren av ett allt okänsligare politiskt klimat. Vi lever i ett land där marknadsekonomin och liberala politiska experiment gör allt fler till rika och ännu fler till förlorare. Bussen man färdades i under safarin var proppfull av journalister och syftet hade uppfyllts mer än väl. Uppmärksamheten blev mycket stor i media. Och ännu mer tacksamt blev det när bussen kommit fram till Solsidan, för där stod ”brattsen” och kastade glåpord och ägg på resenärerna!
Jag tycker det här visar på att det finns någon slags ”68- mentalitet” på gång bland medvetna ungdomar i dag. Vad jag menar med 68 är den revolt som startades av studenter för ett rättvisare samhälle och som fick till följd att 70-talet blev det mest reformistiska årtiondet i Sverige i modern tid.  (denna information är till dig som är född på 60-talet och därefter....)Med jämlikhetsreformer, daghem och medbestämmande i arbetslivet som de största förändringarna. Socialismen stärktes! Det demokratiska samhället lyftes som en motkraft mot kapitalet.
Jag lovordar sådana här initiativ som Överklassafarin och börjar faktiskt tro på politiken igen.        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar