onsdag 18 januari 2012

Politikerna får säga nej

Igår beslöt byggnadsnämnden i Katrineholm att avslå byggnadslov för Floda friskola i Lövåsenområdet. När jag för många år sedan lärde känna Eric Liljencrantz var han en ungmoderat som ifrågasatte allt som gjordes av kommunen. All myndighetsutövning var av ondo och den begränsade individens frihet, pläderade han. Nu är det annat ljud i skällan, som ordförande i byggnadsnämnden följer Liljencrantz allt som de utövande tjänstemännen skapar åt honom.

Det går rent formellt inte att klandra nämndens beslut i frågan om bygglov för Floda friskola. Man följer slaviskt de regler som har satts upp för området på Lövåsen. Men då frågar jag mig varför vi har politiker i en nämnd som inte kan göra politiska avväganden i en angelägen fråga och därmed göra avsteg och andra rent politiska tolkningar av ett ärende. Om allt de kan besluta om redan är begränsat av ett förutbestämt utrymme rent tolkningsmässigt så behövs ju inte politiken. Så meningslöst. Varför har inte byggnadsnämnden då gett tjänstemännen delegation på att fatta sådana beslut själva.

Politik är att vilja, sa Olof Palme. Jag tror inte Erik Liljencrantz har läst något av honom eller några utskrifter av hans tal eller för den delen. Jag begär inte det eller. Men kanske är det på sin plats att påpeka att politiker faktiskt FÅR gå emot ett förslag från tjänstemännen. Det är inte särskilt ovanligt och inte heller modigt på något sätt. För ibland kan det vara helt nödvändigt. En politiker har faktiskt ett ytterligare uppdrag än att slaviskt följa en regel till sista kommatecknet. Uppdraget är att värna och möta människors behov och önskningar i samhället som de själva är en del av.

Så vad beror då detta besynnerliga beslut på? Kan det vara att moderata politiker inte vill ha Floda friskola ? Är den politiska agendan fortfarande att Floda skola ska krossas till varje pris ? Det är i så fall det mest unika lappkastet i den moderata politiska historian. Eller förstår inte politikerna i nämnden att de kan ta politiska beslut som går emot ett tjänstemannaförslag?           

1 kommentar:

  1. Är det inte snarare så att Eric är medveten om sin och Moderaternas underlägsna ställning i denna synnerligen oheliga allians? Skulle han gå emot storebror så finns det en ganska stor risk att storebror hittar en annan samarbetspartner, om inte för hela kommunens politik så kanske som ordförande i byggnadsnämnden.

    SvaraRadera