tisdag 10 januari 2012

Behandlar kommunen skolföretag lika?

Nu börjar friskoleetableringarna dugga tätt i Katrineholm. Kunskapsskolan är en av flera fristående bolag som vill locka elever i kommunen. Idéerna de vill bygga sin skola på är säkert vällovliga och intressanta för våra barn. Ett alternativ till den kommunala skolan. Jag lämnar den intensiva debatten om vinstintressen i skola och vård där hän just nu. Min fråga går idag till politikerna i Byggnadsnämnden: behandlas alla ansökningar om skoletableringar lika? Ja det vet vi inte ännu.
Saken är den att Kunskapsskolan vill etablera sig i lokaler inom samma kvarter och inom samma område  som Floda Friskola en gång hade planer att göra. Då fick Floda Friskola nobben av den sagda byggnadsnämnden. Det är inom kvarteret Rådmannen som etableringen gäller. Om det skulle vara så att Kunskapsskolan får bygglov, så blir det intressant att få höra argumenten från Byggnadsnämnden denna gång. Min gissning är att Kunskapsskolan redan har försäkrat sig om att det är ok, från den beviljande myndighetens sida. Jag kan knappast tro att en så stor drake som denna koncern, inte förhör sig om möjligheterna innan man går ut och lovar skolstart till nästa höst, om man inte vet att det är grönt ljus för lokalerna.
Om det så skulle vara fallet är en ny politisk skandal under uppsegling i Katrineholm. Nämligen att alla inte behandlas lika. En stor koncern som Kunskapsskolan får klartecken , medan en liten oansenlig skola från landet –Floda – får nobben. För rent logiskt så kan ju inte Byggnadsnämnden vända på argumenten för ett bifall denna gång , när allt var fel förra gången. Då handlade om en för dålig yttre miljö för barnen och för mycket trafik  ute på gatan . Det borde vara samma förhållanden och samma argument nu.
Det ska bli intressant att följa den beslutsprocessen från myndighetens håll denna gång. Vi får se hur det går. Jag sätter en slant på att Kunskapsskolan får bygglov.      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar