onsdag 21 december 2011

Var är Katrineholms kulturpolitik?

Finns det någon klar linje eller strategi för Katrineholms kommuns kulturpolitik i dag? Ja, att man ska driva ett stort huvudbibliotek med en klar inriktning för modern utlåning av böcker och annan typ av media som förväntas finnas på ett bibliotek, det kan jag tyda mig till från olika uppgifter som framkommer i media. Att också ungdomen får en slant till teater, musik och dans är välbekant. Så långt är allt gott och väl.
Men där tar det goda slut verkar det som. Det faktum att Julita Gård är kommunens i särklass största kulturskatt –och besöksmål- tycks de styrande vilja bortse ifrån. Att en kommun som tycks vilja framstå som en offensiv och framåt kommun, nu tar bort stödet till Julita Gård är mer än obegripligt. Logiken blir än mer svår att förstå om man samtidigt lyssnar till Göran Dahlström och Lars Härnströms motivering för varför kommunen skulle satsa på Diggiloo- jippot. Argumentet var att det drog hit människor utifrån och kommunen fick synas i riksmedia. Det motiverade att bidra med ca 380 000 kronor. Det är 80 000 mer än vad det årliga marknadsföringsbidraget är till Julita.
Julita Gård har mer än 50 000 besök per år och de flesta är turister från andra delar av Sverige och utlandet. Hur många hitresande kom till Diggilo ?  Hur många utländska turister gästade kommunen för att gå på just den konserten?
Det finns naturligtvis ingen logik i beslutet att ta bort stödet till Julita Gård. Det är sorgligt att kommunen inte längre förstår att sätta värde på den enormt stora potential som ligger i besöksmålet . Det visar att kulturpolitiken är utan styrning och linje. Dessutom frånsäger sig kommunen den legitima rätten att kunna få ett inflytande över verksamheten, genom detta beslut. För varför ska Julita Gård  lyssna på kommunen i fortsättningen? Katrineholms kommun lyssnar ju inte på dem .       

1 kommentar:

  1. Jag finner det också anmärkningsvärt att kommunen väljer att inte fortsätta att satsa på Julita Gård. Det är ju så lite pengar i sammanhanget. Likaså, så efterlyser jag en offentligt redovisad kulturpolitik från majoritetspartierna. Kultur är en viktig konkurrensfaktor när det gäller att attrahera nya invånare. Och då menar jag inte bara kultur i form av de så kallade konstarterna, utan också kultur i vidare mening: hur vi lever våra liv och hur vi utformar vår livsmiljö.

    Ett annat exempel på kulturbrist – eller kulturmörker om man så vill - i Katrineholms kommun är planerna på att bygga vid Furuliden och Djulö gärde. Att vi därmed förstör, inte bara ett uppskattat och vackert strövområde, utan även vårt historiska kulturarv, är olyckligt. Bygga kan man göra på andra ställen, men kulturarvet på den här platsen i form av fina promenadstigar, stora vackra träd och böljande åkrar är unikt för Katrineholm.

    Katt Rineholm
    http://katrineholms-bloggen.blogspot.com

    SvaraRadera